Forskellen på mekaniske symaskiner og elektroniske symaskiner.

Lad os starte med at der faktisk ikke er så stor forskel igen, ihvertfald så længe vi kigger på opbygningen af symaskinen.

Begynder vi at kigge på funktioner og muligheder er du langt bedre stillet med en elektronisk symaskine.

Mange har den opfattelse at der er meget mere inde i en elektronisk symaskine som kan gå i stykker i forhold til en mekanisk symaskine.

Sagen er faktisk den at der er langt færre tandhjul, fjedre, skruer og låseringe i en elektronisk symaskine end der er i en traditionel mekanisk symaskine.

Så hvis man skal kigge statistisk på det er chancen for en mekanisk symaskine går mere i stykker højere end på en elektronisk.

Chancen for en mekanisk symaskine går mere i stykker er højere end på en elektronisk.

Interessant ikke?

Nå det så er sagt er der jo stadig masser af mekanik i en elektronisk symaskine!

Og når man skal kigge på hvor fejl på symaskiner typisk opstår, er det ikke det elektroniske, tvært imod. Som oftest er det en mekanisk fejl der kan drille.

De er heldigvis ofte meget lettere at løse, så det er jo bare perfekt.

Hvis vi skal gå til beskrivelsen af de to symaskine typer, kan vi jo starte med den mest primitive af slagsen, nemlig den mekaniske.

Som oftest er det en mekanisk fejl der kan drille. De er heldigvis ofte meget lettere at løse.

Mekanisk symaskine.

På de mindste og billigste mekaniske symaskiner er der 2 knapper.

En til at vælge sømmen og en til at vælge stinglængde og på nogle modeller er der kun en enkelt knap der kan vælge forskellige variationer af de forskellige sømme.

Dette betyder du har en meget lille mulighed for at tilpasse din søm så den kan passe perfekt til det du nu er ved at sy.

Et eksempel på dette kunne være:

Brother J14

En mekanisk symaskine af højere standard bliver typisk betjent med 3 forskellige hjul eller knapper.

En der bestemmer hvilken søm man vil sy, en der bestemmer stinglængde og en der bestemmer stingbredde.

Her er det vigtigt at huske at indstille alle 3 ting for at få det ønskede resultat, for hvis man f.eks. vælger en zig zag på maskinen men ikke indstiller på stingbredde knappen, vil maskinen bare sy ligeud.

Dette giver dig til gengæld muligheden for at tilpasse de almindelige nyttesømme så de passe lige præcis til det du er ved at sy.

På mekaniske symaskiner med stræksømme har stinglængde knappen et felt man skal sætte knappen på for at skifte over på stræksømme, derfor kan man på de fleste mekaniske symaskiner ikke indstille på stinglængden når du vil sy stræksømme da den er forudbestemt. (enkelte modelle giver dig mulighed for at tilpasse stinglængden på stræksømme)

Dette gør at man ikke kan justere ligeså meget på sine sømme og det begrænser lidt sy resultatet.

Typisk har de mekaniske symaskiner begrænsede muligheder i forhold til elektroniske symaskiner.

Typisk har de mekaniske symaskiner begrænsede muligheder i forhold til elektroniske symaskiner.

Et eksempel på dette kunne være:

Husqvarna Viking Emerald 118

Elektronisk symaskine.

Det er jo nærmest det eneste man kan få i dag, og med god grund! Du får flere gode funktioner, en langt lettere betjening og en mere præcis indstilling af sømme, nålepositioner mm.

Der er de modeller, der bare er elektronisk styret, og ikke har mange flere funktioner end på de traditionelle mekaniske maskiner.

Forskellene er at maskinen er udstyret med et lille display og måden den bliver betjent på, i stedet for knapper eller hjul, indtaster man nummeret på sømmen, og så vælger symaskinen selv den anbefalede stinglænge og brede. Ønsker man så at regulere i standard indstillingen er dette naturligvis muligt.

Et eksempel på dette kunne være:

brother ds-120

Nogle af disse modeller har også funktioner som:

Nålestop oppe/nede. (Du kan indstille symaskinen til at stoppe med nålen oppe, så du let lige kan tage stoffet ud, eller til at stoppe med nålen nede hvis du skal vende stoffet meget)

Elektronisk hastigheds regulering på maskinen (Du kan styre max hastigheden på en knap på symaskinen, på den måde kan man vælge at maskinen kun skal sy langsomt, uanset hvor meget du træder på fodpedalen)

Et eksempel på dette kunne være:

pfaff passport 2.0

Så er der de lidt større modeller, disse har flere sømme, det vi kalder pynte og dekorative sømme. Dette kan både være hjerter, katte og meget mere. Disse maskiner har et lidt større display hvor man kan få lidt flere informationer.

Nogle af disse modeller har også det man kalder alfabet så man kan sy navne og hukommelse så man kan gemme dem, man kan også kombinere forskellige sømme.

Derudover har mange af modeller meget smarte funktioner, som automatisk hæftning og syning uden fodpedal, disse symaskiner har naturligvis også alle de gode funktioner fra de mindre elektroniske symaskiner.

Et eksempel på dette kunne være:

Husqvarna Viking Opal 650

På de helt store modeller kan man også få:

Automatisk trådspænding. (Symaskinen sætter selv trådspænding ud fra hvilken søm du har valgt.) SMART

Automatisk trådklip. (Symaskinen hiver overtråden ned på undersiden af stoffet hvor en lille saks klipper trådene over, så du bare kan hive stoffet ud.) SMART

Sensor styret trykfodsløft. (Symaskinen kan mærke hvor tykt det stof du putter i maskinen er, og tilpasser trykfodstrykket efter dette. Maskinen løfter også trykfoden et par mm, når du stopper med nålen nede, så du nemt og hurtigt kan dreje dit stof.) SMART

Et eksempel på dette kunne være:

Pfaff-Expression-4.22

En elektronisk symaskine har også et mere intelligent transport system end en traditionel mekanisk symaskine. Det betyder kort sagt at du kan lave bedre stræk og pynte sømme på en elektronisk symaskine, da transportøren er mere avanceret og kan flytte stoffet langt bedre end en normal mekanisk symaskine.

En elektronisk symaskine har et mere intelligent transport system end en traditionel mekanisk symaskine.

Alle de funktioner og sømme kan godt for nogle virke uoverskueligt men det er slet ikke så svært.

Det der skal være nemt er nemlig nemt, når man tænder for maskinen er den klar til at sy ligeud og så er det bare at vælge den søm vil sy.

Vi håber du nød at læse denne artikel – har du spørgsmå skal du endelig bare kontakte os!